BonjourFoto.nl

Hoe moet je behang fotograferen?

behang Naar aanleiding van een recente vraag van een klant over het fotograferen van behang, schrijf ik deze nieuwspost over de reprozuil van Falcon Eyes. Dit soort apparaten zijn namelijk relatief onbekend bij het grote publiek – maar super handig als het gaat om het fotograferen van platte producten.

Denk hierbij aan samples van vloerbedekking, laminaat, behang, tegels, maar ook schilderijen, tekeningen en drukwerk.

De Falcon Eyes reprotafel CS-730 is voorzien van twee lamphouders die flexibel rond de tafel kunnen worden opgesteld voor optimale belichting. Je monteert je camera aan de middenzuil, zodat deze recht boven het object zit. De montering is universeel en iedere camera past er op.

Je kunt de hoogte zelf bepalen: de camera is op een maximale hoogte van 65 cm in te stellen. De voet heeft een oppervlakte van 40 x 48 cm, maar de producten die je fotografeert kunnen natuurlijk gerust wat groter zijn.

De lamphouders zijn voorzien van een E27 fitting. De lampen worden niet standaard meegeleverd maar je kunt er zelf twee geschikte daglichtlampen bij kiezen. Een 40 of 55 Watt spiraallamp is voldoende.

behang2Tips

  • Als je een plat product hebt met reliëf, zoals behang met een reliëf bedrukking, dan is een reprozuil ideaal om te gebruiken. Door de ene lamp wat hoger te bevestigen en de andere wat lager wordt door subtiele schaduwwerking het reliëf heel goed zichtbaar.
  • Als je geen witte producten hebt, kun je prima op de automatische stand fotograferen. Heb je wel witte producten dan is het voor een mooi resultaat nodig om handmatig de camera in te stellen (zelf een sluitertijd en diafragma kiezen) en dit voor al je foto’s te gebruiken. Heb je eenmaal de juiste instellingen gevonden dan kun je daarna aan de lopende band je producten fotograferen.
  • Om nog makkelijker te werken kun je ook een camera-afstandsbediening gebruiken (met draad of draadloos).

Je vindt de reprozuil hier:

Falcon Eyes CS-730 Reprotafel