Camerafilterstore.nl

Nieuwe 10-stops grijsfilters van Marumi

Marumi heeft een nieuwe serie filters uitgebracht die zéér concurrerend zijn met de bekende (maar prijzige) B+W MRC ND110 filters.

De nieuwe Marumi DHG ND1000 filters hebben óók multicoating (dus vuilafstotend), ook matzwart, ook voorzien van metalen vatting – alleen een het prijskaartje is anders. Een 58mm versie heb je al voor minder dan 65 euro.

Met deze sterke grijsfilters kun je overdag een groter diafragma gebruiken (voor een mooie onscherpe achtergrond  bij bijvoorbeeld portretten). Je kunt ook een langere sluitertijd hanteren (voor bewegend water in plaats van bevroren druppels).

En nog iets leuks: het ‘schoonvegen’ van een (winkel)straat of autoweg. Omdat je de sluitertijd 10 stops langer kunt instellen dan normaal, kun je met een statief een straat fotograferen zonder mensen of verkeer. Zo lijkt een drukke winkelstraat vrijwel leeg en ook op de snelweg zie je geen verkeer meer.

Dat kan, doordat je een zéér lange sluitertijd gebruikt. Alle bewegende onderwerpen zijn nergens lang genoeg om een blijvende indruk achter te laten op de foto, waardoor ze in feite onzichtbaar worden. Superleuk om mee te experimenteren!

Deze nieuwe filters zijn verkrijgbaar in alle gangbare maten tussen 49mm en 82mm en zijn geschikt voor iedere camera en lens, dankzij de dunne vatting ook voor fullframe camera’s en/of groothoeklenzen.

Je vindt ze hier!

Voorbeeldfoto’s

Hieronder een greep uit de vele prachtige foto’s, gemaakt met deze filters, die je vindt op fotosite Flickr.