Camerafilterstore.nl

Nieuw: B+W HTC MRC Nano-XS Pro Digital Polarisatiefilters

Nieuw bij Camerafilterstore: de B+W HTC MRC Nano-XS Pro Digital Polarisatiefilters. Dit zijn polarisatiefilters uit de beroemde “Käsemann” lijn. Die stonden al op de site, maar die zijn nu opgevolgd door de nieuwe HTC-versie.

Een polarisatiefilter zorgt voor een verbeterde kleurenweergave: foto’s worden minder flets en kleuren meer verzadigd. Het contrast wordt verhoogd en met name blauwe luchten komen veel beter uit. Tot slot werken de filters ontspiegelend: je kunt door water en ruiten heen fotograferen en zien wat zich daar achter bevindt, in plaats van dat je alleen een weerspiegeling ziet.

Er zijn vele polarisatiefilters, maar waarin zitten echt de verschillen? In deze nieuwspost lees je wat deze filters uniek maakt ten opzichte van de meeste andere filters.  met_en_zonder_b_w_polarisatiefilter

MRC-nano coating

Deze polarisatiefilters hebben de beste coating van B+W, namelijk de MRC-nano coating. Deze coating heeft een enorm goede lichttransmissie (meer dan 99,5%) en is water-, vuil-, stof- en olie-afstotend dus supermakkelijk schoon te maken en te houden. De coating is bovendien zeer krasvast. Hieronder vind je alle coatings van B+W op een rij zodat je kunt zien wat het verschil is.

bw_htc_ksm_xspro_2

bw_htc_ksm_xspro_1XS-Pro Digital filtervatting

Hoewel B+W het nergens expliciet vermeldt, staat XS waarschijnlijk voor “extra slim”. Dat is namelijk wat deze filters zijn: ze zijn zeer dun, dunner dan alle andere filters van B+W en dunner dan de meeste merken. Deze is ontwikkeld vanwege de opkomst van systeemcamera’s die vaak voorzien zijn van een grote beeldhoek.

Met de XS-Pro filters kun je fotograferen vanaf ongeveer 10-12mm (op een APS-C “crop camera”). De normale B+W filters (“F-Pro” vatting) geven bij een grotere beeldhoek dan 18mm in toenemende mate vignettering.

Niet alleen zijn ze dus zeer geschikt voor extreme groothoeklenzen maar ook is deze nieuwe filterserie verkrijgbaar in vrijwel alle denkbare lensmaten. Ook kleinere maten als 37mm en 40,5mm voor systeemcamera’s. Maar ook gebruikers van Leica worden bediend met 39mm en 46mm filters, schroefdraad-maten die door dit merk vaak gebruikt worden.

De vatting is gemaakt van hoge kwaliteit koper en heeft ondanks dat het heel dun is, aan de voorzijde toch schroefdraad zodat je desgewenst er nog een ander filter op kunt draaien (stacken). Je kunt je lensdop er ook gewoon op klikken.

HTC

Dit is nieuw ten opzichte van de vorige serie (die heette B+W MRC Nano-XS Pro Digital Polarisatiefilters, dus zonder “HTC” in de naam. HTC staat voor “High Transmission Coating” Dit is een term die je alleen bij de B+W polarisatiefilters terugvindt en is in tegenstemming tot de MRC-nano coating en de XS-Pro Digital filtervatting dus niet een patent dat bij alle filters wordt toegepast.

De HTC heeft namelijk betrekking op de polariserende folie die gebruikt wordt bij het maken van deze filters. Deze worden met de hand geselecteerd voor optimale kleurneutraliteit. Nadat deze tussen de glaslagen zijn geperst volgen nog diverse behandelingen met als resultaat een uiterst hoge lichtransmissie. Hierdoor zijn deze filters uitzonderlijk scherp zijn en kunnen ze dus probleemloos gebruikt worden met zeer lichtsterke, apochromatische lenzen van topmerken als Zeiss.

Je vindt deze nieuwe polarisatiefilters hier!